Uudised ja teated

Sealiha tarvitamise ohutuse põhimõtted sigade Aafrika katku ajal

Neli põletavat küsimust seoses sigade Aafrika katkuga (SAK). Vastab Põllumajandus- ja Toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda.

Miks ei saa suunata seakatkuga nakatunud farmist haigustunnusteta kodusigu toiduks?

Haigustunnuste puudumine ei tähenda, et siga ei ole viirusesse nakatunud. Viirus võib toimetada looma kehas juba 5-15 päeva enne, kui haigestumine on väliselt märgatav. Nakatunud sigade lihas ja piisavalt kuumutamata saadustes (üle 80o) säilib viirus nakatamisvõimelisena pool aastat kuni aasta. Viirusega liha sattumisel, nt tapamajja või lihatööstusse ning nendest toidu, näiteks pitsad, pirukad jne, valmistamisel võivad toidujäätmed sattuda sigade või metssigade söödaks, põhjustades nakkuse edasise leviku. Viimane on ka varasemalt teatud juhtudel kinnitust leidnud. Sel põhjusel on ka keelatud sigade söötmine toidujäätmetega.

Miks igat kodusiga farmis ei testita SAKile?

Arvestades viiruse iseloomu ja nakkuse kulu eripära, on taudi leviku vältimiseks oluline läbi lõigata kõikvõimalikud viiruse edasikandumise võimalused. Viirus ei ole tuvastatav nakatumise algses faasis, seetõttu loetakse kõik nakatunuks tunnistatud loomad või viirusega saastunud keskkonnas olevad sead nakatunuks ja nad hukatakse taudi edasise leviku vältimiseks. Viirus tuleb kahjutustada võimalikult kiiresti ning tema peatamiseks ei ole teisi viise.

Miks SAK negatiivseid metssigu saab töödelda toiduks?

Eesti tingimustes, kus SAK on meie metssigade hulgas ulatuslikult levinud, ei ole taudi leviku vältimiseks lubatud turustada toorest metssealiha. Lubatud on turustada ainult kuumtöödeldud metssealihatooteid. Kõikidelt kütitud metssigadelt, kes viiakse toiduainetetööstusesse, võetakse eelnevalt SAK viiruse kindlakstegemiseks proov. Juhul, kui analüüsi tulemused on negatiivsed, võib metssea rümp minna töötlemisse, kus see läbib kuumtöötluse. SAK-positiivsed metssigade lihakehad kahjutustatakse.

Seega, kõik kütitud ja lihakäitlemisettevõttesse saadetavad metssead läbivad SAK laboriuuringu. 

Miks ei või SAKi nakatanud sigade liha kasutada söögiks, kui seda liha töödeldakse?

SAKi puhul on tegemist sigadele väga ohtliku taudiga, mis on väga nakkav ja põhjustab suurt suremust. Laiemalt on taudil mõju nii sealiha ja toodete kättesaadavusele kui ka võimalike sihtriikide poolt enda sigade populatsiooni kaitseks seatavate kaubanduspiirangute läbi. Nakatunud siga ei ole võimalik tappa ega tema liha edasi käidelda ilma, et ei saastaks keskkonda SAKi viirusega. Oluline on maandada kõik riskid vältimaks nakkuse levikut taudistunud sigadelt teistesse farmidesse ning ka viirusega saastunud toidu vahendusel.